Vlam ontwerpt en faciliteert verschillende soorten sessies. Sessies waarin de energie en interactie kan stromen.
Vanuit een creatief verbindende werkwijze en met een positieve, resultaatgerichte insteek. Een aantal voorbeelden.


Teamdagen
In veel teams regeert de hectische waan van de dag. Terwijl elkaar als mens beter leren kennen en samen afstand nemen zo belangrijk is om gestelde doelen te bereiken. Een creatief verbindende teamdag is hier bij uitstek voor geschikt. Bijvoorbeeld met een klinisch team:

 

De ochtend start met een korte samenwerkingsoefening, die flink op de lachspieren werkt en de groep losmaakt. Op basis van kunstzinnige associatiekaarten benoemen teamleden vervolgens elkaars kwaliteiten. Rond het kampvuur worden verhalen van trots gedeeld over succesmomenten in het werk. Wat vertellen deze verhalen ons over waar we als team voor staan? En waarin willen we groeien? De antwoorden op deze vragen worden verzameld op kleurrijk papier waarmee teamleden samen een slinger maken, die op de teamkamer wordt gehangen. Een geheugensteuntje om goede voornemens om te zetten in daden. En de aspecten die ze willen loslaten? Die belanden symbolisch in het vuur. De actieve groepsopdracht na de pauze zorgt dat de after-break-dip wordt voorkomen en maakt samenwerkingspatronen zichtbaar.

teamdagen

samenwerking tussen teams verbeteren

Samenwerking tussen teams verbeteren
Vraagstukken in organisaties zijn vaak complex en meervoudig. Er zijn verschillende perspectieven nodig om de uitdagingen aan te gaan; alleen met je eigen team red je dit niet. Toch is er in organisaties relatief weinig aandacht voor de samenwerking tussen teams. Met stroeve communicatie en onderlinge vooroordelen als risico. Zonde! Vlam ontwerpt en faciliteert sessies waarin de samenwerking tússen teams centraal staat. Zoals bij een bijeenkomst met verschillende stafafdelingen:


De sessie begint met contact maken van mens tot mens; heel bewust komt het contact als professionals pas later. Deelnemers vormen duo's met een onbekende collega en laten zich verwonderen over de kracht van intuïtie. Want jeetje wat voel je elkaar eigenlijk goed aan, als je daar maar de tijd voor neemt. Vooroordelen worden op speelse wijze en met humor zichtbaar gemaakt. De deelnemers worden geprikkeld om zich te verplaatsen in het perspectief van de ander. Waarna ze constructief en energiek met elkaar zoeken naar gezamenlijke doelen en een passende aanpak. Een mooie samenwerkingsbasis is gelegd.


Brainstormsessies met grote oogst
Veel nieuwe ideeën bedenken over een vraagstuk, zonder je te laten leiden door beperkingen. Dat is waar een brainstorm voor bedoeld is. Dit is vaak best lastig, omdat we als mens nu eenmaal geneigd zijn om wél de beperkingen te zien (geen geld/tijd, past niet bij onze organisatie, onrealistisch, etc).


Vlam helpt jou aan brainstormsessies met een grote, waardevolle oogst. Door technieken te gebruiken die het brein prikkelen om vernieuwend te denken. Door nieuwsgierigheid aan te wakkeren en verschillende perspectieven aan elkaar te koppelen. En door de beren op de weg vriendelijk doch dringend aan de kant te duwen. Brainstorms maak ik krachtig door te werken met bijvoorbeeld creativiteitsoefeningen, visuele associaties of door te bouwen met Lego.

brainstormen met lego

luchtballon kickoff

Krachtige kick-offs

''Een goed begin is het halve werk.'' Het is een bekend credo dat zeker ook opgaat in organisaties. 

Vlam helpt een nieuw thema, project, team of afdeling een krachtige start* te geven. Een moment van aftrap, markering en energie. In verbinding met elkaar en denkend in kansen. Gebruikmakend van de kracht van symboliek en rituelen en tegelijk met beide voeten op de grond. Het ''we-gaan-ervoor!'' gevoel aanwakkeren.

*net zoals het markeren van een start belangrijk is, geldt dat ook voor het markeren van een einde. Ook voor slotbijeenkomsten is Vlam in te zetten.