Op deze pagina kun je je laten inspireren door blogs, verhalen en tips over creatief verbindend werken in organisaties.
Vind jij het leuk om regelmatig inspiratie te ontvangen? Meld je dan aan voor mijn InspiratieVonken nieuwsbrief.
Hierin deel ik bijvoorbeeld tips over creatieve werkvormen, waardevolle inzichten uit geleerde lessen en tips voor boeken en podcasts.

Waardevolle Werkvorm: Grabbelton

Zet jij het zintuig tast wel eens bewust in tijdens jouw sessies? Of denk je nu oef... ik heb echt géén idee hoe dat te doen. Benut dan deze werkvorm, waar een heuze grabbelton aan te pas komt! Ludiek als check-in of kennismaker.📦 Maak een grabbelton Bijvoorbeeld van een doos met een gat erin. Zorg dat je niet makkelijk in de doos kan kijken. 🐧 Vullen die handelVul de doos met een stuk of 15 kleine items. Dat kan echt van alles zijn, maar zorg wel voor variatie. Ter inspiratie: een waxinelichtje, elastiekje, pingpongbal, speelgoedautootje, bouwblokje, stenen beeldje van een pinguïn🫳 Trekken maar!Laat mensen blind een item trekken. En hen vervolgens antwoord geven op een vraag die past bij jouw sessie. Dat kan gaan van ''𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘭 𝘢𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘩𝘢𝘯𝘥 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘪𝘵𝘦𝘮 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘫𝘦𝘻𝘦𝘭𝘧'' tot ''𝘸𝘢𝘵 𝘻𝘦𝘨𝘵 𝘥𝘪𝘵 𝘪𝘵𝘦𝘮 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘩𝘰𝘦 𝘫𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 𝘢𝘧𝘨𝘦𝘭𝘰𝘱𝘦𝘯 𝘩𝘢𝘭𝘧𝘫𝘢𝘢𝘳 𝘩𝘦𝘣𝘵 𝘣𝘦𝘭𝘦𝘦𝘧𝘥''. 𝗧𝗜𝗣: laat mensen pas een item trekken vlak voordat ze aan de beurt zijn. Dan blijft de eerste associatie met het voorwerp het meest spontaan.🪄 Laat de magie ontstaan!Want ja, dat is wat er gebeurt met associëren; een soort magisch creatief proces in ons brein waar de mooiste verhalen uit ontstaan. En in dit geval dus met een extra laag, door de zintuigelijke tastervaring.Ook tijdens de training Prikkel de Zintuigen gaan we aan de slag met tast. Omdat daar verschillende voordelen aan zitten!

Lees meer »

Waardevolle Werkvorm: Blinddate

Deze waardevolle werkvorm zorgt voor minder gekakel en meer onderling begrip!Onze zintuigen zijn enorm krachtig en hebben veel invloed op ons gedrag en handelen. Toch worden zintuigen maar weinig bewust ingezet in organisatieontwikkeling en bijeenkomsten. Dat is zonde en daarom ontwikkelden Laura en ik de training PRIKKEL DE ZINTUIGEN, waarover hieronder meer.Maar eerst de Blind Date werkvorm. Sterk in haar eenvoud💪🏽.Zo zet je de werkvorm in in jouw sessie of vergadering:🪑 Voorbereiding: leg een blinddoek (simpele slaapmaskers werken goed!) onder ieders stoel of deel ze uit👥️️ Laat mensen duo’s vormen. Hierbij is het extra leuk als er duo’s zijn met mensen die elkaar normaal niet zo veel spreken.🙈 Vertel dat er straks een gesprek wordt gevoerd waarbij één zintuig wegvalt: zicht. Deel vervolgens de startvraag waarover het gesprek gevoerd wordt. Dit kan een check-in vraag zijn aan het begin van een sessie (bv ‘'Wat zag jij onlangs dat indruk op jou maakte?’' of bijvoorbeeld een visie op een vraagstuk (''wat is belangrijk voor jou in het oplossen aan vraagstuk X'')💬 Geef de duo’s een minuut of 5 om hierover het gesprek te voeren💡 Reflecteer plenair: hoe was het om zonder zicht dit gesprek te voeren? Is dat iets dat je kan meenemen naar het dagelijks werk?Het is heel mooi wat er bij deze werkvorm gebeurt. Heb jij een vermoeden? Deel het hieronder!En wil jij leren hoe je alle zintuigen bewust kan inzetten in jouw vergaderingen of bijeenkomsten? En daarbij met meer dan 35 in een boekje gebundelde werkvormen én de kaartenset Teamfonie de deur uitlopen? Dan is de training PRIKKEL DE ZINTUIGEN wat voor jou!

Lees meer »

Benut jouw vergaderomgeving!

De omgeving waarin je vergadert heeft enorm veel invloed op de dynamiek en de energie. Dit wordt vaak onderschat, waarbij uit praktisch oogpunt opnieuw wordt gekozen voor die TL-verlichte vergaderzaal met tafels in grote U-vorm en een systeemplafond. Zelfs als het doel van een vergadering is om met elkaar in verbinding tot nieuwe ideeën te komen. Oef… dat is nogal een mismatch😖.Wil jij dus graag vergaderingen of bijeenkomsten met verbinding, energie en creatieve ideeën? Laat de setting dan voor jou werken. Hierbij een aantal nuttige tips.

Lees meer »

Voorkom terminale serieusheid | BLOG

Gelijk toen ik deze term las in Het grote fröbelboek voor adviseurs van Marijne Vos en Ben Kuiken, vond ik het enorm tot de verbeelding spreken. Terminale serieusheid. Een term oorspronkelijk van de filosoof Peter Sloterdijk.Het is een staat van zijn waarin alles superserieus genomen wordt. Alles nuttig moet zijn en ergens aan moet bijdragen. In het leven, in opleidingen en al helemaal in het werk. Mensen die hieraan lijden merken het zelf vaak niet eens, want ze zijn enorm druk met hun serieuze zaken. Maar het is gevaarlijk, want overbelasting of juist onderprikkeling liggen op de loer😓.

Lees meer »

Waardevolle Werkvorm: Berichtjestrein | TIPS & TRICKS

De werkvorm berichtjestrein is een eenvoudige, maar prachtige afsluiter van een sessie waarin deelnemers meer van elkaar te weten zijn gekomen. Of van een sessie waarbij is stilgestaan bij de samenwerking. Ideaal bijvoorbeeld op een teamdag of een projectevaluatie.

Lees meer »

Iedereen actief betrekken in vergadering | TIPS & TRICKS

Ken je dat? In een overleg wil je collega’s bevragen op de ideeën die zij hebben over een thema. Je stelt jouw vraag en voor je het weet zijn twee collega’s hun ideeën uitgebreid aan het pitchen. Op een detailniveau dat eigenlijk niet helpend is in deze fase. De meer introverte collega’s blijven stil, terwijl je ook graag hun mening hoort.

Lees meer »

Associatief inchecken - TIPS & TRICKS

Starten met een check-in geeft een vergadering of bijeenkomst een energiek begin✨. Een check-in is een methode om een vergadering of bijeenkomst te starten. Mensen hebben ruimte om ‘’te landen’’. Ervaringen, meningen of visies worden gedeeld, zonder al in gesprek te gaan.

Lees meer »

De goedgevulde rugzak - hoe pak jij hem in? | BLOG

’Met die ervaring en opleidingen heb jij mooie bagage in je rugzak zeg!’’ Een fijn collegiaal compliment dat ik onlangs kreeg over wat ik cv-bagage noem. Een set van aantallen jaren, functies, organisaties, opleidingen, cursussen en trainingen. Waardevolle bagage op reis, absoluut.

Lees meer »

Een verhaal dat raakt: de kleine grote dingen | BLOG

Als ik bij haar kamer aankom hoor ik haar al in zichzelf praten. Mevrouw van Vliet is meestal al wakker ver voor de ochtenddienst begint. En hoewel het buiten nog aardedonker is, is haar kamer verlicht. Mevrouw is bang in het donker en naast haar bed brandt daarom altijd een lampje. De nacht is niet haar ding, zeker niet de afgelopen periode, waarin ze zich vaak verward en unheimlisch voelt.

Lees meer »