De goedgevulde rugzak - hoe pak jij hem in? | BLOG

Gepubliceerd op 8 mei 2023 om 15:08

’Met die ervaring en opleidingen heb jij mooie bagage in je rugzak zeg!’’ Een fijn collegiaal compliment dat ik onlangs kreeg over wat ik cv-bagage noem. Een set van aantallen jaren, functies, organisaties, opleidingen, cursussen en trainingen. Waardevolle bagage op reis, absoluut.

Maar daarnaast is er in mijn rugzak nog een ander type bagage. Bagage waarover ik in de werk-context veel minder hoor, terwijl het feitelijk veel meer zegt over wie ik ben als mens. Over waar ik in geloof, waar ik blij van word en wat ik kan en wil betekenen, privé en in werk. Mijn mens-bagage πŸ™‹πŸ½.

Zoals mijn jeugd in een knus eenoudergezin, met een moeder die haar twee dochters heel bewust open en vrij opvoedde. Het kleine - vrij chaotisch ingerichte - huisje waar altijd muziek speelde 🎡 . Waar weinig financiële middelen waren, maar waar creativiteit altijd zorgde voor de leukste spelletjes, feestjes en activiteiten. Waar ik leerde hoe je het met weinig erg goed kan hebben. De primitieve kampeervakanties aan de rand van een riviertje in de prachtige Ardennen ⛺️. Waar mijn liefde voor de natuur en back to basic groeide. Het Jenaplanonderwijs op mijn basisschool, waar de leraar net zo gelijk was als ieder klasgenootje en waar ik via onbevangen spelen en veel ruimte voor eigen initiatief zelfstandigheid ontwikkelde. Het reizen naar andere culturen en de lessen die ik daarvan leerde🌍. Over hoop houden en kansen zien, ook als het tegenzit. En over de waarde van eenvoud en vertragen. Maar ook het plotselinge overlijden van een goede vriendin en de verscheurende rouw die me zo afstompte dat ik mezelf lange tijd niet meer herkende. Waarna veerkracht uiteindelijk overwon. Het is allemaal onderdeel van mijn mens-bagage.

Als je op reis gaat zijn er verschillende manieren om je rugzak in te pakken, je bagage te ordenen. In de eerste fase van mijn loopbaan was ik erg gefocust op mijn cv-bagage en zag daarin vooral wat ontbrak. Te weinig ervaring, die ene training niet gevolgd of missende boekenkennis. Angst voor een gat in de cv-bagage, want oefff dat kon wel eens nare gevolgen hebben. De drang om mijn tas hiermee tot de nok vol te proppen was groot. Hierdoor dreigde mijn mens-bagage onder te sneeuwen. Ergens diep weggestopt in een klein hoekje van de tas, moeilijk grijpbaar. Lang niet altijd was ik blij in mijn werk en vaak had ik het gevoel dat ik veel meer bij zou kunnen dragen. Maar hoe dan? Ik kon het antwoord op die vraag niet goed vinden en dus conformeerde ik me aan wat ik vond dat nodig was, wat ik ‘’moest’’ kunnen of weten. Ik bleef cv-bagage aanvullen, op een manier die regelmatig niet paste bij mij als mens. Een paar jaar geleden was mijn emmer vol. En lukte het me gelukkig – mede dankzij fijne collega’s om me heen – net op tijd om een verandering aan te brengen. Voordat het echt mis ging.

Tegenwoordig heb ik een andere inpak-techniek. Want inmiddels besef ik dat ook in mijn werk mijn mens-bagage het type rugzakvulling is die me maakt tot wie ik écht ben. Het vormt de kern vanuit waar ik mijn bijdrage lever, zo ook in organisaties. Dus zorg ik de laatste jaren dat mijn mens-bagage centraal ligt in mijn rugzak op een plek waar ik er goed bij kan. En waardevol als het is, wordt ook mijn cv-bagage ingepakt. Maar mijn mens-bagage vormt de basis en mijn cv-bagage vult aan. Niet andersom. Bovendien laat ik nieuwe cv-bagage aansluiten bij mijn mens-bagage. De vraag ‘’word ik hier blij van?’’ gaat boven ‘’is dit goed voor mijn cv?’’. En dat geeft veel voldoening, werkplezier en ook betere resultaten 😊.

Om mij heen zie ik veel mensen wiens rugzakken uitpuilen van de cv-bagage die niet goed matcht bij hun menselijke kern. Ik gun iedereen om primair vanuit zijn mens-bagage te redeneren, om zo authentiek en gedreven te kunnen bijdragen. Dát is wat de wereld nodig heeft πŸ™πŸ½. En ik gun het organisaties om wat meer uit de cv-tunnelvisie te stappen. Te kijken naar de mens achter de kandidaat of werknemer en daar de open dialoog over te voeren. Mensen aan te moedigen nieuwsgierig te zijn naar elkaars mens-bagage en dit te benutten. Want er zou zomaar iets onverwacht moois in de rugzak kunnen zitten ✨.


Ook in het werken aan organisatievraagstukken helpt het om aandacht te hebben voor de mens-bagage. Iedereen neemt immers eigen verhalen, kwaliteiten, overtuigingen en bijzonderheden mee naar werk.
Vanuit Vlam help ik zorg- en welzijnsorganisaties om complexe vraagstukken behapbaar en energiek te houden. Via een creatief verbindende aanpak en een basis van echt, menselijk, contact. Nieuwsgierig? Neem dan vooral contact met me op.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.